Het veld in

het veld in

Excursies

Vrijwilligers van het Museum Vliegveld Havelte WOII leiden u op afspraak rond. Al wandelend ziet u de sporen van het voormalige Duitse vliegveld en hoort u het indrukwekkende verhaal van de historie van het Holtingerveld.

Maak een afspraak via Jelle Kootstra, telefoonnummer is 06-21917489.
De kosten deze exclusieve excursie zijn €7.50 euro per persoon voor anderhalf uur.

Excursie naar voormalige Amerikaanse site Havelterberg
Tijdens de Koude Oorlog was er een Amerikaanse militaire basis in Havelterberg voor de opslag van nucleaire munitie. De site, zoals de plek in de volksmond wordt genoemd, was hermetisch afgesloten van de buitenwereld en werd zwaar bewaakt. Vele keren kwam de opslagplaats voor nucleaire munitie in het nieuws vanwege de demonstraties tegen kernwapens die er plaatsvonden. Nu zijn er alleen nog de verhalen en staat de wachttoren nog fier overeind als herinnering aan de bedreigingen tijdens de Koude Oorlog.
Wilt u de voormalige Amerikaanse site in Havelterberg bezoeken? Maak dan een afspraak met Paul Held, telefoonnummer 06-46722995 of
Henk Molman, telefoonnummer 06-31159875.

het veld in

per railfiets

Met een railfiets over een smalspoor kunt u het gebied in om kennis te maken met het oorlogsverleden van het Holtingerveld. Het smalspoor leidt van de Toegangspoort naar de oude schaapskooi bij het Holtingerzand.

Een railfiets voor twee personen kost €18,- en u bent ongeveer een uur onderweg. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het Vlinderparadijs.

het veld in

wandel de oorlogsroute

Vanaf de Toegangspoort van het Holtingerveld leiden thematische en bewegwijzerde routes het gebied in. Één van die routes is de Oorlogsroutes – zie de rode route op bijgaande kaart.

Deze route is 8,3 kilometer en wordt bewegwijzerd met groene pijlen. De Oorlogsroute voert u door het landschap van het Holtingerveld dat door de Tweede Wereldoorlog ingrijpend is veranderd. Sporen van de startbaan, rolbanen en hangars zijn nog te vinden. Ruim 2500 bomkraters zijn stille getuigen van de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

* kaart met wandelroutes * Wilt u het verhaal horen? Boek dan een exclusieve excursie.
het veld in

Flardenroute

Een kortere route van 3,1 kilometer is de Flardenroute. U maakt kennis met flarden uit de oorlog en van oude bewoners, ijs en steentjeszoekers. Bij het Toeristisch Informatiepunt in het Informatiecentrum Holtingerveld is een flyer met de route beschikbaar en zijn hoofdtelefoons te leen om de flarden te beluisteren. U kunt ook een app installeren. Zie hiervoor https://www.holtingerveld.nl/eropuit/wandelen/

het veld in

Fietsroutes

Ook op de fiets kunt u de sporen uit de Tweede Wereldoorlog volgen. Met de fietsknooppunten planner van de ANWB zet u eenvoudig een route uit. Advies is te starten bij knooppunt 10 Havelte, want daar is parkeergelegenheid.