Vliegveld Havelte
Tussen Havelte en Wapserveen in Drenthe bouwde de Duitse luchtmacht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een vliegveld voor alle typen militaire vliegtuigen. De locatie in Havelte was ideaal om de bommenwerpers van de geallieerden te onderscheppen, die op weg waren naar Bremen en Hamburg. Daarnaast werd het vliegveld gebouwd om Schiphol te ontlasten.
Zevenhonderd hectare met de grond gelijk
Om het vliegveld te kunnen bouwen, moest er veel aan het landschap veranderen. Gigantische machines en tractoren met metalen wielen werden ingezet om de heide te egaliseren. Ongeveer honderd hectare bos werd gekapt en in totaal werd een gebied van zevenhonderd hectare bestaande uit bossen, heide en veen volledig met de grond gelijk gemaakt.
Darp moest plaatsmaken
Buurtschap Darp lag in het verlengde van de start- en landingsbaan en moest plaatsmaken voor het vliegveld. Inwoners zochten hun heil op een nabijgelegen locatie waar het nieuwe ‘Darp’ werd opgebouwd
Hunebedden werden begraven
De twee aanwezige hunebedden werden begraven. Na de oorlog, in 1949, werden de hunebedden weer opgegraven en hersteld.
Volledige infrastructuur
De Duitsers bouwden een totale infrastructuur. Naast de start- en landingsbaan had het vliegveld rolbanen waar de vliegtuigen konden taxiën, 22 hangars, een schietbaan waar vuurwapens en geschut van de vliegtuigen werden getest, en een tankstation. Rondom het vliegveld werden kazernes, opslagplaatsen voor brandstof, een waterreinigingscentrale, een brandweergebouw en een commandotoren gebouwd. Op de toren van de Nederlandse Hervormde Kerk stonden vier rode lampen, als oriëntatiepunten voor de Duitse piloten.
Werkkampen
Er werden drie kampen opgericht voor de werknemers: werkkamp ‘Konijnenberg’, ‘aan de wal’ en het kamp aan de Hunebeddenweg dat uitsluitend was bestemd voor joden. De kampen bestonden uit tientallen barakken, die waren opgedeeld in kamers voor acht personen. In elk kamp kon een maximum van vijfhonderd personen verblijven, maar er werden zevenhonderd mensen geplaatst. Als de arbeiders niet langer geschikt waren om het zware werk uit te voeren, werden ze afgevoerd naar kamp Westerbork.
Verhalen
Museum Vliegveld Havelte WOII beschikt over vele verhalen van dwangarbeiders.